Het zilverenjubileumboek OPE

►► Zin in een origineel cadeau? ◄◄

Luc Verhaeghe, de auteur van ons zilverenjubileumboek, geeft onze werking weer van bij de start in 1993 tot het jaar 2018. Het is het resultaat van drie jaren hard labeur. Bovendien is dit jubileumboek rijkelijk geïllustreerd met tal van nooit eerder geziene sfeervolle foto’s. Het is voor een derde een uniek kleurenfotoalbum en hiermede een mooi aandenken. 


Oorlogsslachtoffertje in Vinnytsia

Wat?

Omdat we langs deze bijzondere campagne de OORLOGSSLACHTOFFERS zoveel mogelijk willen helpen, hopen we dat dit Jubileumboek een bijkomende stimulans mag zijn tot grotere solidariteit, vooral omdat de opbrengst van deze campagne integraal gaat naar hulp, in diverse vormen, naar de oorlogsslachtoffers. 

Waarom ?

Oekraïne werd meer dan 70 jaar lang uitgebuit door Rusland en kampt met een groot klassenverschil en veel armoede voor de laagste sociale klasse. Na het wegvallen van het IJzeren Gordijn zijn we met een 25-tal vrijwilligers met het inzamelen van hulpgoederen gestart n.a.v. een getuigenis in Edegem op 4 november1993 over de erbarmelijke leefomstandigheden, mede gesignaleerd door én op vraag van Oekraïners.

Na de kernramp in Tsjernobyl (1986) wordt het nu weer geconfronteerd met oorlog en geweld.  Daarom is er nu nog meer nood aan materiële en financiële hulp, vooral in de sociale en medisch-sociale sector. 

Het Oekraïne-Project-Edegem vzw (OPE) is een vereniging die samenwerkt met Oekraïense projectleiders of partner-organisaties, en met talrijke vrijwilligers die zich allen onbezoldigd inzetten voor het goede doel. 

Vóór de oorlog situeerde de inbreng van onze werking zich op vijf niveaus:

•             Concrete hulp via de hulpgoederenactie

•             Modelprojecten stimuleren

•             Capaciteitsopbouw bevorderen

•             Rendabele projecten bevorderen

•             Mentale en structurele veranderingen helpen bewerkstelligen

Nu is de hulp, in de meest diverse vormen, gericht op de oorlogsslachtoffers. 

Voor wie ?

In deze verschrikkelijke oorlog willen we zoveel mogelijk hulp bieden aan zowel de burgerlijke als militaire slachtoffers. 

We denken in het bijzonder aan de gewonden en zieken, voor wie er een groot tekort is aan medische hulp. Er is nood aan ziekenwagens, medische toestellen, generatoren, medicatie, wondverzorgingsmateriaal, enz.  

We denken ook aan de vele vluchtelingen. Vergeten we in deze oorlog niet de vele ouderen en weeskinderen, de gehandicapten, eenouder-gezinnen, alleenstaanden, enz.  Hiervoor is sociale hulp in allerlei vormen noodzakelijk, ook om ziekten te voorkomen

Waarvoor ?

Uw financiële steun zal zal in deze oorlogstijd voor volgende zaken aangewend worden:

Om de talrijke gewonden en vluchtelingen te helpen door een sterk gerichte aankoop in functie van de meest dringende noden op dat moment, soms met korting omwille van de grote hoeveelheid.

Voor medisch materiaal, wat kan gaan van grote toestellen tot de aankoop van bepaalde noodzakelijke bijhorigheden, medicatie, enz. Zo werden in het verleden al tweedehandse ambulances aangekocht (zie actua op deze site). 

Voor de opbouw van noodzakelijke voorzieningen voor de vluchtelingen. Zo werd onlangs een waterzuiveringsstation ingericht om gratis drinkbaar water ter beschikking te stellen (zie hier verder). 

Voor de betaling van transportkosten welke door de oorlog sterk gestegen zijn, maar onvermijdelijk zijn om waardevol medisch materiaal, hygiënische producten en andere noodzakelijke hulpgoederen naar Oekraïne te brengen, o.m. naar onze twee centrale verdeelcentra: in Novovolynsk, (regio Volyn, Lutsk, Rivne) en in Uman (regio Cherkasy).

Voor ons thuiszorgproject, gestart vóór de oorlog, maar dat verder loopt in deze moeilijke tijd voor hoogbejaarden.

Hoe bestellen ?

Bij een gift van 35 euro of meer via de bank toon je ons onrechtstreeks je interesse voor dit zilverenjubileumboek als cadeau. 

IBAN: BE40 8803 5555 5163 BIC: BBRUBEBB van het “Oekraïne-Project-Edegem”

vergeet niet te vermelden: OSO (OorlogsSlachtoffers Oekraïne) !

Wie het moeilijk heeft met home banking kan rechtstreeks een gift overmaken aan een vrijwillig(st)er, actief in de hangar. 

Bij een gift van 35 euro kan je dit cadeau komen ophalen in hangar 42 van fort V, gelegen aan de Burletlaan (tegenover nr. 175) te Edegem (verzamelplaats van de hulpgoederen)

of bij de auteur, Luc Verhaeghe, Acht-Eeuwenlaan 69, Edegem, elke maandag vanaf 9 januari van 10 tot 12 u. of op afspraak via: 0486 66 63 93. of lucverhaeghe@skynet.be

Ben je niet woonachtig in Edegem en wens je het zilverenjubileumboek thuis te ontvangen, dan zien we ons verplicht om 45 euro te vragen waarin 10 euro voor de verzendingskosten.