Benefietconcerten en -maaltijden

Benefietconcerten

Op 21 oktober 1994 organiseerden wij een benefietconcert in de basiliek in Edegem met het vermaarde Oekraïens–Byzantijnse Boyan-koor uit Kiev, onder leiding van Bogdan Antkiw, de dirigent die de titel kreeg van “hoogst gehonoreerde Kunstenaar van Oekraïne”. De opbrengst ervan ging integraal naar de financiering van onze transporten van hulpgoederen en naar ‘noodhulp’ in Oekraïne, in de vorm van financiële middelen voor medicamenten voor kansarmen, en in de vorm van ondersteuning van weeskinderen en andere behoeftige kinderen.

Elf jaar later, op 28 oktober 2005, organiseerde het O.P.E., samen met de Rotary Antwerpen-Mortsel opnieuw een optreden van het “Boyan ensemble of Kiev in concert”, deze keer in de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. De helft van de opbrengst ging naar O.P.E. en vervolgens integraal naar ons sociaal project van de “straathoekwerking” in Lviv.

In 2005 werden we uitgenodigd door de “Orde van de Vriendschap” in Edegem tot de medewerking aan een kerstconcert op 23 december in de O. L. Vrouwe Basiliek in Edegem, samen met “De Drie Huizen”, een instelling voor gehandicapten in Buizegem (Edegem). De helft van de opbrengst kwam de projecten van O.P.E. ten goede.

Op 20 oktober 2013 vond in de O. L. Vrouwe basiliek van Edegem opnieuw een benefietconcert plaats ter ere van ons twintigjarig bestaan. Het Utrechts Byzantijns Koor, onder leiding van Grigori Sarolea ,bracht er voor een 200 tal aanwezigen zowel Byzantijnse kerkmuziek als Oekraïense volksliedjes. In het Byzantijnse kader van de Edegemse basiliek kwam deze muziek perfect tot haar recht. De volledige opbrengst van dit concert gaat naar de projecten voor kansarmen van het O.P.E. in Oekraïne.

Benefietmaaltijden

Benefietbrunch 2013

De meest recente editie van onze benefietbrunch vond plaats op 24 november 2013. Het O.P.E. organiseerde die dag een benefietbrunch in het K.T.A. in Edegem. Door de inzet van vele vrijwilligers konden de gasten zich tegoed doen aan een ruime keuze van lekkere warme en koude spijzen. Typische Oekraïense soep, een Oekraïens aperitiefhapje en Oekraïense wodka zorgden voor het “Oekraïense accent”, aangeboden door de Oekraïense ambassade. Met meer dan 180 aanwezigen werd deze editie een bijzonder aangenaam en gezellig evenement. Vanzelfsprekend komt de volledige opbrengst ten goede aan onze sociale projecten in Oekraïne.

Eerdere benefietmaaltijden

Op 16 november 1996 organiseerden we een eerste benefietmaal in “De Schrans”, de ontmoetingsplaats van de St. Jozef parochie in Edegem. Zowel de lunch als het souper werden klaargemaakt en opgediend door de club 18/8.

Dit initiatief sloeg goed aan zodat onmiddellijk met de club 18/8 beslist werd tot het organiseren van benefietmaaltijden om de twee jaar. Gezien het grote succes dienden we echter een ruimere accommodatie op te zoeken. Zo organiseerden wij deze benefietmaaltijden vanaf 1998, in het Koninklijk Technisch Atheneum – het K.T.A. – in Edegem. Sinds 2008 kan men kiezen tussen een brunch op zaterdag en een lunch op zondag. Naast de club van 18/8 staat sinds 2010 ook een andere groep vrijwilligers in voor de organisatie van het benefietmaal op zaterdag.

Onze maaltijden werden vaak bijgewoond door verantwoordelijken van de Oekraïense ambassade in België, die hun waardering uitdrukten. Zo kreeg de coördinator voor de O.P.E.-werking een onderscheiding vanwege de Minister van Buitenlandse Zaken, dhr. Volodymyr Ogryzko. Ze werd overhandigd door de Oekraïense ambassadeur in ons land tijdens onze benefietbrunch in Edegem op 20 november 2008. Het menu zag er zeer Oekraïens uit: rode bietensoep “Borshch”, wodka en “Derun-pannenkoekjes”!

Ook mochten we elke keer de plaatselijke burgerlijke en kerkelijke overheden verwelkomen.