Bezoeken aan Oekraïne

Om te weten waar de echte problemen zich bevinden, werden er reeds verschillende bezoeken aan Oekraïne gebracht. Uiteraard gebeurde dit steeds op eigen kosten. Bij ons komt elke cent immers werkelijk de noodlijdenden zelf toe!

1994

Het begon al in 1994 met prospectie bezoeken van het O.P.E.-bestuur aan diverse ziekenhuizen en scholen. Ook het bisdom Zboriv werd bezocht, evenals het Internationaal Centrum voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Lviv. Dankzij de Oekraïense zuster Veronica van de Zusters van “Sint-Vincentius van Deinze” kwamen we rechtstreeks in contact met de leef- en thuissituatie van de allerarmsten. Deze prospectiereis liet een diepe indruk na en overtuigde ons nog meer van de grote nood aan initiatieven en projecten voor de armen in Oekraïne.

2003

In 2003 trokken we dan – naar aanleiding van ons 10-jarig bestaan – met 18 vrijwilligers naar West-Oekraïne. Daar stelden we opnieuw met eigen ogen de grote noden van de hulpbehoevenden vast. We gingen er kijken naar de resultaten van de door ons gestimuleerde en/of gesponsorde projecten. De belangrijkste plaatsen die we achtereenvolgens aandeden, waren Lviv, Ternopil, Brody en Chervonograd. Onderweg hielden we nog halt voor vele bezoeken aan diverse initiatieven.

2008

In 2008 bezocht de coördinator twee initiatieven die we toen voornamelijk ondersteunden, m.n. het Regionaal Centrum voor Sociale Aanpassing te Lviv, onder de leiding van Ihor Hnat, met de “sociale patrouille” , en het caritatief centrum in Chervonograd, onder de leiding van Roman Oliarnyk, met gaarkeuken, opslagplaats en medisch centrum.

Centrum sociale wederaanpassing

Meer info over al deze bezochte projecten in Oekraïne, zie “Lopende en Eerdere projecten“.

Informatie over bezoeken van projectleiders uit Oekraïne in Edegem vind je hier.