Permanente hulpgoederenactie

Allereerste hulpgoederenactie

Reeds van bij het begin van O.P.E. is deze permanente actie één van onze vaste waarden. Zonder de hulp van verschillende particulieren was dit project weliswaar nooit van start kunnen gaan. In de beginfase stelden particulieren hun garages open als stapelplaats. Toen deze als opbergruimte te klein werden, konden we enkele maanden later onze intrek nemen in een paar klaslokalen van de gewezen lagere school in de buurt van de Edegemse Sint-Jozefkerk. En toen dit korte tijd nadien niet langer mogelijk bleek, was het de heer Diercxsens, die ons gedurende meer dan 10 jaar een hoeve als opslagplaats ter beschikking stelde.

We konden er ongeveer 5 ton hulpgoederen stockeren. Ongeveer maandelijks vertrok er dan in Edegem een vrachtwagen, gehuurd bij Wereldmissiehulp, richting Broechem, die daar werd gelost in een grotere stapelruimte. Dit gebeurde telkens door vrijwilligers van de zogenaamde “groep laders van de 5-tonner”. Van daaruit vertrok dan om het kwartaal een grote lading naar Oekraïne, waarbij andere vrijwilligers van de zogenaamde “groep laders van de 20-tonner” aan het werk gingen.

Sinds 2006 mogen we van de gemeente Edegem een hangar met anderen delen. De ons toegemeten grote ruimte maakt het mogelijk om thans onmiddellijk de hulpgoederen te laden voor de zending rechtstreeks naar Oekraïne en dit door de “groep laders van de 20-tonner”.

Drie à vier keer per jaar vertrekt er vanuit hangar 42 in fort V te Edegem een grote lading hulpgoederen, met een gemiddeld gewicht van 15 à 16 ton, naar grote distributiecentra in Oekraïne, m.n. Chervonograd en Novovolynsk.

Prullaria, zoals postkaarten, kruisbeelden of heiligenbeeldjes, oude prentjes (gedachtenisprentjes, bidprentjes), kleine sierstukken (vazen, postuurtjes, …), en kwalitatieve Nederlandstalige boeken, welke uiteraard geen hulpgoederen zijn, schenken we aan het “Pand 66 tvv Oekraïne”, gelegen in de Langestraat 66 in Brugge. De opbrengst van dit winkeltje, dat ook louter op vrijwilligers draait, gaat integraal naar projecten voor kansarmen in Oekraïne. Naast curiosa van particulieren ontvangen we ook jaarlijks – bij het afsluiten van de herfstfeesten in de Pius X-parochie te Berchem – zeer mooie sierstukjes (en ook veel goed huishoudmateriaal voor de noodlijdenden te Oekraïne).

In functie van een dokterspraktijk in Chervonograd, waar Franse oogartsen tijdens hun vakantie naar Oekraïne overkwamen voor medische dienstverlening aan kansarme patiënten, zorgde Hilde Vermaelen voor een duizendtal brillen, volledig in orde, gecontroleerd en gemeten. Deze meting gebeurde door studenten, wat hen al meteen een zeer zinvolle praktijkervaring opleverde. Zeker een idee dat navolging verdient. Kijk dus eens rond in uw familie of kring van vrienden, kennissen en collega’s. Men is blij dat ongebruikte brillen elders nog een grote dienst kunnen bewijzen.

Voor onze hulpgoederenactie hebben we naast nog goed bruikbare materiële goederen nood aan financiële bijdragen en particuliere sponsoring voor de transportkosten naar Oekraïne en aan de bereidwillige medewerking van heel veel vrijwilligers, zonder wie deze actie nooit zou kunnen worden gerealiseerd. Hoe ook u ons kan helpen, vindt u onder de rubriek “Hoe kan ik helpen?, waar een overzicht wordt gegeven van alle taken die met deze actie samenhangen.