Op 4 oktober2024 werden we verwacht in in het derde leerjaar van de school ‘De Link’ in de Patronaatstraat te Edegem. Dit in het kader van de internationale actie ‘Save the bell’ om de leerlingen hier te sensibiliseren voor de grote noden van hun kwetsbare leeftijdsgenootjes in de wereld.
Van Wilfried Van Bouwel, de initiatiefnemer, ontvingen we als lid van EGRIS, de Edegemse Raad voor Internationale Solidariteit, de uitnodiging om deel te nemen aan deze wereldwijde actie.
We waren blij verrast door de grote belangstelling en het groot enthousiasme van ons zeer jong publiek, meer bepaald 16 leerlingen in de klas van Juf Kristin
We spraken over de schoolsituatie van de kinderen en jongeren in Oekraïne in deze oorlogstijd. Een geïllustreerd krantje waarvan je hier een voorbeeld van kan bekijken maakte alles veel concreter voor de jonge leerlingen.
Daarna kwam uiteraard de vraag: Hoe kunnen wij nu helpen? Bij de voorbereiding van deze opdracht was ik blij verrast om in mijn archieven nog de foto’s te vinden van de grote zogenaamde ‘soepactie’, die de leerkrachten in deze school in 2005 hadden op touw gezet. Daarbij kwam nog het goede nieuws dat Juf. Kristin hieraan had meegewerkt en er al een actieplan klaarlag, waarvoor een dikke proficiat aan het lerarenkorps. Maar ook de leerlingen werden uitgenodigd om zeer concreet aan de slag te gaan, individueel, met twee of in groep. Veel is mogelijk wanneer men zich creatief opstelt en met een liefdevol hart aan het denken gaat. Om de leerlingen hierbij te helpen, kreeg iedereen nog onze folder met tien concrete tips voor jongeren. Ten slotte vertelden we over de zeer succesrijke solidariteit’s of wasknijper actie van twee jonge meisjes, Liesbeth Taels en Kathleen Maenhout, die op deze basisschool les volgden. Juf Kristin herinnerde zich deze jongeren nog zeer goed. Het geheel werd afgerond met zeer wijze vragen van ons jong publiek, o.a. over de geopolitieke achtergrond van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
Ook de grote diversiteit van de leerlingen, afkomstig van zoveel landen, waar het nu oorlog is, verrasten ons. Tussen hen was één Oekraïens meisje, wiens papa in het leger is. Vanuit haar familiale achtergrond voelde zij zich uiteraard erg geraakt of emotioneel het sterkst betrokken bij heel de angstaanjagende situatie in haar land. Vergeten we niet dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne een sterk impact hebben op de kinderen, die hier schoollopen, zij het op een andere manier dan in Oekraïne
Woord van dank
Er rest mij nu nog alleen alle betrokkenen bij dit initiatief zeer oprecht te danken, mede namens mijn occasionele assistente, Rita Driesen. Als vrijwilligster-leerkracht gaf ze destijds een zomercursus Engels aan minder bemiddelde jonge Oekraïense studenten uit Zarvanytsya in de regio Ternopil. We hebben beiden een onvergetelijk lesuurtje mogen meemaken, dankzij dit zeer dynamisch derde leerjaar, daarbij komt dan nog het contact met Juf Kristin, die bij mij zoveel prachtige herinneringen van vroeger opriep. En nu maar hopen op nieuwe succesvolle initiatieven van De Link in Edegem!
Liliane Bollaerts, Voorzitster O.P.E.