Vierde lading hulpgoederen 26 mei 2023

Vierde zending humanitaire hulp met bestemming Cherkasy

Deze foto is genomen op 25 mei, toen we allemaal in ‘blijde verwachting’ waren van de Oekraïense chauffeur met de ‘dubbele camion’, die maar niet kwam opdagen. In de late voormiddag kwamen we dan eindelijk te weten dat hij één dag later zou aankomen.

De volgende foto is genomen op 26 mei en laat zien hoe vele vrijwilligers bereid zijn gevonden om de volgende dag terug te komen om de vrachtwagen en de even grote aanlegger vol te laden, Op twee vrijwilligers na, waren we even sterk als daags voordien. Volgens Jos Geerts, onze zeer deskundige inventarisator, is er toen precies voor een gewicht van 15.534 kg hulpgoederen geladen.

Godzijdank beschikken we over een ‘schitterende ploeg’ met o.m. grote specialisten in het laden, zoals Willy Vervoort en Luc Adams en nog enkelen, zodat geen enkele ruimte in de twee wagens (in het totaal 120 m³) onbenut blijft.  Spontaan heeft omzeggens iedereen binnen de laders groep zijn ‘eigen weg’ of inbreng’ wel gevonden.

Wat deze lading vooral zeer moeilijk heeft gemaakt, is een zeer verwarrende mail op woensdag 24 mei met de mededeling dat de chauffeur zou komen op vrijdag, gevolgd door de afgesproken datum van donderdag.  Met als gevolg dat alle vrijwilligers laders werden geïnformeerd dat er één dag later zou geladen worden, niet donderdag maar wel vrijdag.  Een latere mail bracht dan weer binnen de kortste tijd het tegenovergestelde nieuws. Dus terug iedereen oproepen voor donderdagmorgen, wat achteraf verkeerd bleek te zijn. Gelukkig hebben we zoiets nog nooit moeten meemaken. De onbereikbaarheid van onze contactpersoon in Oekraïne, ziek en gehospitaliseerd, en het regelmatig uitvallen van internet in het ziekenhuis door de oorlog, verklaren grotendeels deze totaal verkeerd gelopen communicatie met Oekraïne.

Dankzij de goede hulp van mijn verbindingsman of tolk, Hugo Geerts, zijn we op donderdagvoormiddag uiteindelijk in contact geraakt met de Oekraïense chauffeur. Hieruit bleek duidelijk dat hij pas op vrijdagmorgen zou aankomen in Edegem.

Gelukkig was het mooi weer en zijn onze vrijwilligers laders overwegend zeer flexibel en behouden ze hun goed humeur bij een toch rampzalige uit de hand gelopen planning. Want ’s anderendaags werd Hugo Geerts vroegtijdig, rond half zes s ’morgens door de Oekraïense chauffeur gewekt met de melding dat hij was aangekomen maar niet op de parking kon wegens de verkeersborden. Gelukkig was Hugo bereid om vanuit Boechout naar Edegem te komen om de chauffeur rond zes uur te begeleiden naar zijn definitieve oplaadplaats op de parking voor hangar 42.

Kortom, toch wel een lading – beter gezegd een planning – die niet voor herhaling vatbaar is. Uit wat verkeerd is gelopen, kan men altijd lessen trekken voor de toekomst!

Al is er op vrijdagvoormiddag zeer hard gewerkt en zeer veel geladen bij ideaal weer. Einde goed, alles goed! Een dikke proficiat aan alle betrokkenen, ook aan de vrijwilligers die telkens zorgen voor zeer lekker  huisgemaakt gebak voor de welverdiende koffiepauze, geapprecieerd door de laders.

Hier volgt een visuele reportage van fotografe Erna Cock, onze laatste bijgekomen vrijwilligster , over de vrijwilligers- laders in volle actie!