Spina-bifida

Naast de individuele en structurele hulpverlening draagt onze Oekraïne werking bij tot de overdracht van kennis of expertise, vooral op medisch vlak. Het spina-bifida project is uitgegroeid tot een modelproject. Met zijn multidisciplinair team en zijn internationale contacten kan het zich autonoom verder ontwikkelen.

In 2011 is het O.P.E. – in samenwerking met anderen zowel in Oekraïne als hier – erin geslaagd Anastasya, een meisje met Spina-Bifida, die in Oekraïne geen gepaste medische behandeling kon krijgen, naar België te laten overkomen voor de zo noodzakelijke medische begeleiding en ingreep.

Zij is natuurlijk niet het enige kind met die problematiek in Oekraïne. We hopen een meer structurele oplossing te helpen bewerkstelligen in Oekraïne zelf voor kinderen met een gelijkaardige aandoening. De eerste stappen daartoe werden reeds ondernomen, o.a. door verkennende contacten op internationaal vlak en door het stimuleren van een oudervereniging van lotgenoten.

2016 Werkbezoek aan Ternopil

Samen met Pierre Mertens van Child-Help bracht OPE voorzitster Liliane Bollaerts een werkbezoek aan Ternopil waar Pierre een zeer leerrijke presentatie gaf over de problematiek van spina bifida en de huidige behandeling voor een aandachtig medisch publiek.

2018 Train the trainer workshop

Tijdens de week van 7 tot 9 november 2018 vond in Ternopil een “train-the-trainer training” plaats. Diezelfde week werd ook medisch materiaal geleverd, zoals shunts en katheters voor continentiezorg, geschonken door Child Help International.


Andere projecten in Oekraïne