Cherkasy  in de kijker

Over de verdeling van onze laatste noodhulp aan de regio Cherkasy schreef Marina Makarenko, onze contactpersoon in deze regio,  het volgende

Ik schrijf om onze diepste dankbaarheid te uiten voor de humanitaire hulp die wordt geboden aan de ontheemden, gezinnen met een laag inkomen en de verarmde bevolking in Oekraïne. Uw hulp heeft een aanzienlijke impact gehad op het leven van mensen in nood in deze moeilijke tijden van oorlog. In de afgelopen maanden heeft onze regio te maken gehad met langdurige stroomuitval die tot twaalf uur per dag kon duren als gevolg van aanvallen op kritieke infrastructuurvoorzieningen. Bovendien hebben we deze zomer te maken gehad met abnormale hittegolven, waardoor we meer tijd nodig hadden om het distributieproces voor te bereiden. De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal verzoeken om hulp, met toenemende behoeften van zowel mensen als organisaties en medische instellingen waarmee we samenwerken.

Een speciaal woord van dank voor het speelgoed en de kinderbenodigdheden, want het zien van de blije gezichten van de kinderen is de grootste beloning voor onze gezamenlijke inspanningen.

Schoolgerief en kleding voor kinderen werden vlak voor het begin van het schooljaar uitgedeeld. We hebben een hotline opgezet om oproepen van ontheemde gezinnen te ontvangen en hulp te bieden aan mensen in nood. Bedankt ook voor de kleding; We waren in staat om een belangrijke hoeveelheid te bezorgen aan ontheemden voor meer dan 165 gezinnen.

Kleding en schoenen werden ontvangen door de ‘kolonisten’ die in het dorp Shukavida in het district Uman woonden.

Fietsen werden gegeven aan families van ontheemden uit de regio Cherson, voor kinderen die naar de regio Cherkasy waren verhuisd.

Ziekenhuisbedden werden overgebracht naar O. O. Shalimov, het Nationaal Wetenschappelijk Centrum voor Chirurgie en Transplantatie.

Stoelen werden gegeven aan scholen in het district Uman en aan de Universiteit van Civiele Techniek voor schuilkelders.

Slechts één concrete gezinssituatie: Danylchenko Olena Serhiyivna – Ze is lerares in de stad Khrystynivka. Ze heeft 4 kinderen van 1,4, 13 en 14 jaar. De uitkeringen die ze van de staat ontvangt, zijn onvoldoende om het noodzakelijke voor haar kinderen te kopen. Door de oorlog zijn de prijzen sterk gestegen en bereikte de dollarkoers zijn hoogtepunt. Alles werd duurde voornamelijk de brandstof voor auto’s. Daarom wendde ze zich tot ons liefdadigheidsfonds voor hulp. Ze ontving 3 bedden met matrassen, huishoudelijke benodigdheden, een tafel en stoelen voor kleine kinderen en speelgoed. Ze was dankbaar opdat we snel op haar verzoek ingingen en vroeg ons om woorden van dankbaarheid over te brengen aan de donateurs die dergelijke gezinnen en het hele land in het algemeen ondersteunen.

Een andere concrete situatie: een dorp met veel ontheemden: Onze organisatie helpt voortdurend vluchtelingen uit een klein dorp, Shulaivoda, in het Uman-district van de regio Cherkasy. Dit dorp heeft een groot aantal ‘interne vluchtelingen’ uit andere delen van Oekraïne verwelkomd. Veel ontheemden arriveerden met alleen hun papieren en een paar kleren en kregen onderdak in vervallen huizen op het platteland. Maar over het algemeen vinden deze ontheemden dan deze huizen om in te wonen zonder meubels, kleding of huishoudelijke artikelen. We brengen dan hulp naar de dorpsschool, het is als het dorpshart en het centrum waar we mensen kunnen verzamelen om hulp te bieden.) Ik stuur je veel dank vanwege Iryna Leonidivna, de schooldirecteur –

Daarenboven kwam er nog deze bijzondere brief van Mevr. Diana Bilianivska, directeur van het Charity Fund Modern Village and Town in Cherkasy. Hier kan u de originele brief bekijken en hier een vertaling naar het Nederlands ons bezorgd door Cecile Van Horen.

We uitnodigen jullie uit om deze eens aandachtig te lezen. Noodhulp  is veel meer dan het lenigen van materiële noden.  Het is goed om dit te vernemen allereerst voor de schenkers en zeker niet minder voor al onze hardwerkende vrijwilligers hierbij betrokken. Deze bijzonder lange dankbrief betekent een hart onder de riem voor eenieder van ons die zich op een of andere manier sterk inzet om het onbeschrijfelijke leed in Oekraïne te verzachten. Het is een supplementaire reden om zich met verenigde krachten te blijven inzetten zeker nu de extreme temperaturen in Oekraïne in aantocht zijn. Laten we evenmin vergeten de op komst zijnde winter met zijn lage temperatuur voor onze vrijwilligers in de hangar, welke uiteraard niet kan verwarmd worden. Zij denken niet alleen, maar ervaren een beetje aan den lijve wat ontelbaren in Oekraïne moeten meemaken: zonder de minste verwarming bij soms temperaturen van -10 graden en zelfs meer in bepaalde regio’s. Breng ons nu vooral warme kledij, dekens, enz.) maak zelf het verschil!  Wees solidair met wie in Oekraïne praktisch hun hebben en houwen verloren hebben en soms ook familie en vrienden.  Veel dank in hun naam!.