Blitzbezoek van Ihor Hnat op 23 juli 2024

Blitzbezoek van Ihor Hnat op 23 juli 2024

Ihor Hnat, Liliane De Cooman – Bollaerts en Paul Kohut. — © Bart Bruynseels

Totaal onverwacht is een van onze projectleiders, Ihor Hnat, even overgekomen. Het was voor enkelen onder ons een blij weerzien. Tijdens onze studiereis naar Oekraïne in 2017 hebben Maria Bettens, Martine Vekemans, Chris Mertens, Louis Van Eester en mezelf het Regionaal Centrum voor Sociale Aanpassing in Lviv bezocht en ook het opvangcentrum in Brody, dat hiervan een onderdeel is.

Nu zijn alle mannen gemobiliseerd en telt het centrum in Brody momenteel een vijftigtal personen. Het gaat hem om gekwetste soldaten, mensen met een beperking, ouderlingen en jonge moeders met kinderen, wiens man aan het front is. Het relaas van Ihor Hnat over de situatie in de door de Russen bezette gebieden in Oekraïne is verschrikkelijk. De ergste beelden krijgen we hier niet te zien.

Ihor getuigt “Als vader van een zoon aan het front en als ex-journalist heeft Hnat tot slot nog een boodschap voor het Westen: “Wat jullie hier nooit te zien krijgen op tv en internet is hoe het er echt aan toe gaat. Als de Russen een gebied innemen, vermoorden ze alle mannen tussen 18 en 60 jaar en plunderen alles leeg”.

Het bezoek van Ihor Hnat is weergegeven in de Gazet van Antwerpen., dat u hier kan vinden.