Eerste lading noodhulp in 2024

Eerste lading NOODHULP voor Oekraïne in 2024 want 40 % Oekraïners leeft volgens de VN  nu van noodhulp.

Meer dan 14,6 miljoen (40%) van de Oekraïense bevolking is dit jaar afhankelijk van humanitaire hulp.  Met onze ladingen kunnen we minstens het lijden van niet weinig Oekraïners verlichten. Dus beste lezers onze vereniging blijft rekenen op jullie giften, zowel in natura als financieel om dit mogelijk te maken. Een ‘vrachtwagen’ moet niet alleen kunnen worden gevuld met kwaliteitsvolle nuttige hulpgoederen, maar hij rijdt ook niet op water. Sinds kort, zijn de vervoerkosten nog eens zeer sterk gestegen.  Laten we nu niet de oorlogsslachtoffers en de vele ontheemden in Oekraïne in de steek!

Terwijl de Poolse grensblokkades ‘voorlopig‘ beëindigd zijn, hebben we nu met een bang hart afgewacht of de betogingen van onze boeren geen stokken in de wielen zouden steken om deze lading vlot te laten verlopen. Godzijdank is deze keer alles supervlot gebeurd zoals gepland. Aankomst van de zogenaamde ‘dubbele camion’ op woensdag (zelfs in de namiddag) vervolgens lading op donderdagvoormiddag van 8.30 u tot 11 u.30, dus in een recordtempo en deze keer dan wel voor zo goed als 17 ton (precies 16.974 kg.) waardevolle hulpgoederen. Waarvoor bijzondere dank aan alle betrokkenen bij deze lading: vooreerst de schenkers van hulpgoederen, dan de vrijwilligers in de hangar om alles ‘verzendingsklaar’ te maken, vervolgens de vrijwilligers-laders, die zeer talrijk zijn opgekomen, dan de zeker niet te vergeten onmisbare sponsors en ten slotte medewerkers tot in Oekraïne toe. Er komt bij zo een lading heel wat bij kijken!  Zo is er ook het niet te onderschatten zeer tijdsintensieve administratieve werk rond de inventarisatie in functie van het uitvoerdocument. Nu, we kunnen allemaal blij zijn te MOGEN helpen, zonder financiële beloning, en zelf niet afhankelijk te zijn van deze hulp.

Op 1 februari mocht de chauffeur in de late namiddag, met de nodige documenten op zak, beslissen om al dan niet onmiddellijk te vertrekken naar het douanekantoor ofwel te wachten tot eventueel de volgende dag in de zeer vroege uurtjes. Wat meer dan eens gebeurt om het drukke verkeer te mijden en zich daar toch heel vroeg aan te melden.

En nu maar hopen dat de chauffeur niet te veel hindernissen op zijn terugreis tegenkomt: geen te lange wachttijden aan de douanekantoren (uit- en invoer) en ook niet door de oorlog in Oekraïne. Als alles verder goed verloopt dan verwachten we in de eerste helft van volgende week ‘GOED NIEUWS uit Uman’, de opslagplaats voor de verdere distributiecentra in dorpen en steden in de centraal gelegen regio Cherkasy.

En aan wie (nog) gelooft in de kracht van het gebed, zou ik, als voorzitster, willen vragen om niet alleen nu te danken voor het prima verloop op 1 februari, maar ook te blijven bidden voor de verdere goede afloop van deze zending noodhulp, in eerste instantie voor de jonge chauffeur, die uitstekend mee heeft helpen laden en in deze oorlogstijd een sterk risicovol beroep uitoefent!

Tot een blij weerzien  voor de volgende lading – want iedere schakel in deze ketting is onmisbaar –  en dan komt Novovolynsk weer aan de beurt!