SPINA BIFIDA – project in Oekraïne

Nieuws over het Child Help SPINA BIFIDA project in Oekraïne.

Het doet deugd te zien hoe een project, gestart vanuit onze Oekraïnewerking, jaren geleden, uitgegroeid is tot een volwaardige partner van de internationale vereniging van CHILD HELP, die zich wereldwijd inzet voor kinderen, geboren met hydrocephalus en spina bifida.

Child Help is bijzonder actief in Afrika, maar vergeet niet om de Oekraïense vereniging, ‘Light of Spirit’ te ondersteunen. Dit project toont aan hoe men in Oekraïne met de nodige begeleiding en aanmoediging kan uitgroeien tot een autonoom project, ons streefdoel voor al de projecten, die we vóór de Covid-periode en vóór de oorlog hebben helpen opstarten. Maar het lukt helaas niet altijd zo goed als bij dit project.

Hieronder een uittreksel uit de eerste digitale nieuwsbrief van Child Help waar het gaat over Oekraïne

December 2023

“De Oekraïners staan – alweer – voor een oorlogswinter. Momenteel is het in Cherson -4 graden en ligt er 2 centimeter sneeuw. Jammer genoeg is het zonnig weer, dat hebben ze hier niet graag, dan kunnen er nog aanvallen vanuit de lucht met drones plaatsvinden. Wanneer het regent, kan dat niet, dus vinden de mensen regenweer fantastisch.”

Dat zijn de woorden van Bruno Beeckman, één van de weinige Westerse journalisten die in november in Oekraïne was om verslag uit te brengen over het conflict.

Op 30 november hadden wij (Lies en Mieke van Child-Help) een Teams-vergadering met Kristiana en Mariana van onze partnervereniging Light of Spirit. Ze vertelden ons dat sommige kinderen met spina bifida al 3 jaar online les moeten volgen, eerst door COVID en erna door de oorlog. Meestal volgen ze de les vanuit de schuilkelder. Er zijn dagelijks luchtaanvallen met raketten en drones, het luchtalarm klinkt voortdurend.

Met onze wintercampagne vragen we steun voor onze gezinnen in de oorlogszone om warme kledij, dekens, pampers, ontsmettingsmiddelen en voeding (pasta, babyvoeding en ontbijtgranen) te kunnen aankopen.

Je kan de getroffen families in Oekraïne steunen door een gift te doen op BE56 7380 1971 7088 met vermelding ‘Steun Oekraïne’ of via deze link.