Aankomst zesde lading 8 december

Terwijl er nog altijd zeer lange files aan de grensovergang van Polen naar Oekraïne staan, vernamen we vanmorgen, 7 december, dat onze chauffeur met zijn kennis er wonderwel in geslaagd is om door de grenscontrole te geraken en zich thans in Oekraïne bevindt op weg naar Novovolynsk.  Daar is men nu druk bezig om zich aan te passen aan de nieuwe bijzondere digitale regeling voor de invoer van humanitaire hulp. En zo hoopt iedereen dat men morgen de zo gevraagde NOODHULP zal kunnen lossen. Al weten we allemaal dat de meesten onder ons deze relatief snelle doorgang door de grenscontrole, al ging het niet van een leien dakje, zullen toeschrijven aan de bijzondere handigheid of capaciteiten van de chauffeur, dan toch wil ik iedereen, die samen met mij de voorspraak van onze patroonheilige, St Jozef, hebben ingeroepen, uitnodigen om Hem hiervoor te danken, want ‘bidden werkt!’ Al is het altijd niet zoals wij mensen het verwachten!

Aankomst in Nvovolynsk op 8 december 2023

Vanwege de laattijdige aankomst van de chauffeur in Edegem kon het laden pas beginnen op vrijdagavond, 1 december, en afgewerkt worden op zaterdagmorgen, 2 december. De chauffeur diende hierdoor te wachten tot maandagmorgen om zich te kunnen melden bij het Belgische douanekantoor.   

Terwijl er nog altijd zeer lange files aan de grensovergang van Polen naar Oekraïne staan, vernamen we op 7 december, dat onze chauffeur met zijn kennis er wonderwel in geslaagd is om door de grenscontrole te geraken en zich thans in Oekraïne bevindt op weg naar Novovolynsk.  Daar is men druk bezig om zich aan te passen aan de nieuwe bijzondere digitale regeling voor de invoer van humanitaire hulp. Al al ging het niet van een leien dakje kunnen we de relatief snelle doorgang door de grenscontrole, toeschrijven aan de bijzondere handigheid of capaciteiten van onze vrachtwagen bestuurder.

Acht december komt de noodhulp aan en kan hij overgeladen worden in de hangar te Nvovolynsk

Wij waren dus zeer gelukkig toen we op vrijdag, 8 december, mochten vernemen dat hij rond de middag al in Nvovolynsk was en de vrijwilligers daar in actie kwamen, weliswaar in een mooie winterse omkadering. Maar gezien de vrachtwagen was vastgeraakt in de sneeuw, kon de chauffeur hem niet tot dicht bij de ingang van hun stapelruimte krijgen. En zo zie je maar dat zo een humanitaire zending tot op het einde kan zorgen voor onaangename verrassingen!

Nogmaals onze grote waardering en bijzondere dank aan al wie – ieder op zijn manier – hebben bijgedragen tot een ‘straaltje licht in de duistere wereld van zovele Oekraïners, die alles zijn kwijt gespeeld met deze verschrikkelijke oorlog.