Zesde lading hulpgoederen 17 november 2022

Hartelijk dank aan iedereen die heeft bijgedragen tot onze belangrijke DUURZAME actie ten voordele van zoveel mensen-in-grote-nood in Oekraïne. Men kan het ook NOODHULP noemen. Want ontelbaren hebben geen elektriciteit, dus ook geen verwarming en geen warme maaltijd, enz., terwijl het in Oekraïne veel kouder is dan bij ons. Gelukkig is onze laatste oproep, zowel op deze website als op Facebook, goed beantwoord.

De groep laders voor de vrachtwagen uit Oekraïne bij de hangaar in Edegem

Niet alleen de schenkers van kwalitatief degelijke en nuttige hulpgoederen willen we bedanken. Ook onze vrijwilligers in HANGAR 42 verdienen een grote pluim op hun hoed. Ondanks hun niet meer jonge leeftijd, presteren ze dubbel zo hard. Er zijn de sorteerders, die zorgvuldig alles nazien. Controle blijft noodzakelijk omdat men soms wel eens versleten of bevuilde spullen durft afgeven. Godzijdank hebben de meeste schenkers van hulpgoederen respect voor zowel de ontvangers van de goederen als voor onze vrijwilligers, die alles selecteren om het per soort in te pakken.

Hiernaast is er nog het immense administratieve werk achter de schermen: elke ingepakte doos en elk ander geschonken materiaal, wordt gewogen en geregistreerd. Dit laatste is een tijdrovende en niet te onderschatten taak, die Jos Geerts, sinds de oorlog in Oekraïne, op zich heeft genomen. Deze werkwijze laat toe dat we het uitvoerdocument in samenwerking met Peter Boumans in een minimum van tijd kunnen opstellen. En zo verbetert steeds onze organisatorische en administratieve werkwijze. Want met een steeds intensiever DUURZAME actie is dit noodzakelijk. Door de dan ultrasnelle medewerking vanwege onze Oekraïense contactpersoon in Oekraïne voor het opstellen van de Oekraïense formulieren kon de chauffeur nog dezelfde dag vertrekken, al verkoos hij om dit ’s anderendaags, ’s morgens vroeg, te doen. Wat bevestigd is geworden door het document van het douanekantoor, dat we de volgende dag18 november om 9 uur ontvingen. De reisduur is verder afhankelijk van de (soms lange) files aan de grens van Polen-Oekraïne.

Door bemiddeling van Rik Vastenavont, die onverwacht een beroep deed op Ward Buytaert, de leider van de scouts in Edegem, die op zijn beurt dan weer een ‘vrijwilligersaanbod’ deed circuleren bij verschillende afdelingen, mochten we niet alleen Rik verwelkomen, maar ook drie sterke Vlaamse jonge dames. Zo werd onze ladersploeg onverwacht versterkt en waren we in het totaal met 22., een recordaantal laders. Gestart rond 8.10 u. met de eerste laders op post, was rond 10.30 u. de door ons genoemde dubbele camion (vrachtwagen met aanhangwagen) al tot aan de nok gevuld met precies 1.897 dozen/stuks, goed voor 17.854 kg. Er dient bij gezegd dat het stapelen deze keer minder moeilijk was omdat het bijna uitsluitend ging om dozen van hetzelfde formaat, aangevuld met veel zakken, veelal met dekens. Rekening houdend met een mogelijke regenbui is de koffiepauze met versnaperingen, voorbereid door Maria Bettens, niet halverwege het laden maar uitzonderlijk na de ‘volbrachte opdracht’ doorgegaan. Ondanks de onheilspellende weerberichten voor het laden (Niets mag uiteraard nat worden) hadden we slechts bij de aanvang te maken met een klein half uur miezeren. Daarna heeft het niet meer geregend, wat de aanbreng vanuit de hangar vergemakkelijkte.

Ten slotte mogen we onze vrijwilligers – Luc Gregoir en Stan Peeters – niet vergeten te danken. Zij zorgen voor de visuele reportage(s) van onze OPE-werking.

We houden jullie op de hoogte van het verder verloop van deze lading.