Aankomst van onze vijfde lading in Oekraïne

Hoe vaak krijg ik niet de vraag: Komen de hulpgoederen nog terecht in deze oorlogstijd in Oekraïne? Het antwoord is ‘ja’.

De hulpgoederen voor OPE, afgegeven en verpakt in hangar 42, zijn op 1 september geladen in Edegem en supersnel, op 5 september, aangekomen in Uman, gelegen in de regio Cherkasy.

Een deel hiervan is gegaan naar meer dan 200 vluchtelingen, die verblijven in de dorpen Babanka en Ivanki. Deze ‘inlandse vluchtelingen’ waren super gelukkig met de gekregen kleding, schoenen, laken, dekens, kussens, handdoeken, huishoudelijk gerief en keukengerief, speelgoed en kindermeubeltjes. Wel meer dan een 100 tal dozen in het totaal. Zij sturen ons duizend woorden van dank voor de humanitaire hulp en steun vanuit OPE.

Verdeling van sport en school materiaal

In deze oorlogstijd krijgen veel kinderen en jongeren in Oekraïne thuisonderwijs. Wel is er een groot probleem voor deze studentjes, waarvan de ouders te arm zijn om zich een tablet of computer te kunnen aanschaffen. Vandaar een grote vraag naar computers, vooral voor de kansarme kinderen op het platteland. Laat ze dus maar komen, we zorgen ervoor dat ze in goede handen terechtkomen. Maar als het enigszins kan – als er een goede schuilkelder is – dan gaan de kinderen gewoon naar school, zoals in de dorpsschool van Korytnya, die een 60 tal kinderen telt, waaronder nu ook kinderen op de vlucht vanuit andere regio’s.  Hier gaat het om schooluitrusting en sportmateriaal, verzonden vanuit Edegem. Mensen zijn OPE zeer dankbaar voor al de hulp, die ze krijgen.  En wij – als vrijwilligers – zijn gelukkig ze te mogen helpen.