‘Rerum Novarum’ viering op 25 mei 2022

Oekraïne-Project-Edegem in de schijnwerpers in Edegem

Dit jaar stond de geslaagde receptie van de ‘Rerum Novarum’ viering van de lokale afdeling in Edegem in het teken van Oekraïne.

Deze avond bestond uit twee luiken. Vóór de pauze kwam de Oekraïense dame Lina Stepanova, de voorzitster van de’ Ladies Life Club’ aan het woord. Als vrijwilligster bij het Antwerpse project ‘Recht-op’ en projectcoördinator bij het Internationaal Comité sprak ze ons over diverse concrete initiatieven voor de Oekraïense vluchtelingen in Antwerpen. Daarna sprak Galina Maushna, weliswaar afkomstig uit Wit-Rusland, ons als educatieve medewerkster over de werking van het Internationaal Comité . (Deze dame is ook lid van de algemene vergadering van Pax Christi.) Ten slotte zong de Oekraïense zangeres en actrice, Nelly Kotilevich, emotioneel geladen Oekraïense liederen.  Zij kwam slechts recent vanuit Odessa naar Antwerpen.

Na de korte pauze interviewde de voorzitter van de Rerum Novarum afdeling, Jan Dudden, de voorzitster van OPE. Naast het ontstaan kwam ook de voorbije werking uitgebreid ter sprake, zoals de diverse door OPE gestimuleerde en ondersteunde projecten in Oekraïne zelf en de georganiseerde studiebezoeken voor Oekraïense delegaties in ons land.  Al kwamen uiteraard onze jarenlange hulpgoedrenactie en sedert de Russische invasie nog veel meer de noodhulp aan bod.

De inbreng vanuit diverse organsiaties, ook vanwege de Oekraïense en Wit-Russische dames, maakte er voor ons allemaal een zeer boeiende en verrijkende avond van. Proficiat aan de voorzitter en organisator, Jan Dudden, die er achteraf nog een zeer  interessant informatief artikel over publiceerde in de krant ‘Zwart op wit’ , uitgegeven door beweging.net van Antwerpen. We zijn ook heel dankbaar voor de onverwachte financiële steun, ons geschonken voor de aankoop van medisch materiaal voor de zieken – burgers en miliairen – oorlogsslachtoffers in Oekraïne.