Eerste lading hulpgoederen 22 januari 2022

Vanuit het WZC St.-Bavo in Wilrijk werden ons een dertigtal bedden aangeboden. Dit aanbod kwam als ‘een geschenk uit de hemel’ omdat OPE korte tijd voordien, uit de regio van Cherkasy, was gevraagd naar (ziekenhuis)bedden om deze te vervangen voor pover uitgeruste kleine ziekenhuizen met bedden van 40 jaar oud.

Een dag om niet vlug te vergeten! De meeste vrijwilligers-laders waren zeer vlug uit de veren wegens de uitzonderlijke vroege afspraak of start om 7.30 u., bovendien niet in Edegem, zoals gewoonlijk, maar in Wilrijk

Omwille van het gewicht van de meeste bedden, 125 kg per stuk, werd een vorklift gehuurd om de krachten van de meeste van onze niet meer van de jongste laders te sparen. Godzijdank werd Rudi Geefs, een van onze nieuwste vrijwilligers, bereid gevonden om hiervoor te willen zorgen en nog belangrijker, om deze vorklift met kennis van zaken te bedienen

Eén resterende camionnette op de parking vóór hangar 42 in Edegem stak fameuze stokken in de wielen van onze zo op elkaar afgestemde planning van de inbreng van de verschillende betrokken partijen bij deze lading, eerst in Wilrijk en daarna in Edegem.. Dit maakte het voor de Oekraïense chauffeur onmogelijk om met zijn grote ‘dubbele-camion’, zoals voorzien, om 7 u. te vertrekken naar Wilrijk. Zelfs de hulp van de politie werd ingeroepen. Twee uren later zijn we (de chauffeur met de truck, voorgereden door de voorzitster) uiteindelijk met slechts één van de twee wagens vertrokken.

Na geduldig wachten van onze vrijwilligers-laders,  waarvoor bijzondere dank, is het laden dan gestart rond 9.30 u. Met volle mankracht en bij droog weer is de (eerste) wagen geladen. Hiervoor tekenden deze keer present: Bart Scholiers, Ben Bastiaens’, Eric De Meyere, François Bekaert, Gaston Janssens, Hugo Geerts, Hugo De Preter Jacques Meeus, Jo Vermeiren, Jos Geerts, Louis Van Eester, Luc Baekelmans  Rudi Dias, Rudi Geefs, Stan Peeters, Thomas Van der Spiegel, Willy Vervoort en Wim Peeters (vermelding met voornaam in alfabetische volgorde).

Niet alleen bedden werden geladen, maar ertussen ook dozen en zakken, aangebracht door onze vrijwilligers met aanhangwagen. Ook zij verdienen onze bijzondere waardering voor hun supplementaire inbreng en hulp: Eric De Meyere, Stan Peeters en Luc Gregoir. Gaston Janssens bracht samen met Louis Van Eester ook nog veel zakken mee vanuit hangar 42.

Toen de wagen volgeladen was, werden we verrast door ‘een kortstondige kleine douche’ uit de hemel. Met man en macht namen veel laders spontaan een bed en renden ermee naar een overdekte plaats: een uniek spektakel of ‘mooie beddenstoet’ (waarvan helaas geen opname werd gemaakt). Dit bracht de resterende bedden in een minimum van tijd dichter bij de straat, waar men moest wachten op de aanhangwagen.  

Niet alle bedden konden in de éne wagen. Dus, terug naar Edegem om de (grote) aanhangwagen aan te haken en zo de overige bedden in Wilrijk te laden aan de straatkant.

Intussen was het middag, hoog tijd om wat energie op te doen met een geïmproviseerd belegd broodje, wat soep en drank en een lekker zelfgemaakt dessert van Louis Van Eester en Maria Bettens, dit alles bij een gezellige babbel in een eetzaal, die we ‘corona proof’ mochten gebruiken van het WZC.

Bij een gewone lading en zonder verplaatsing is de klus gewoonlijk geklaard rond de middag, wat nu met de opgelopen vertraging van 2 uren niet haalbaar was.

Gelukkig kon een sterke ploeg laders mee naar Edegem om daar de camion en aanhangwagen verder vol te stouwen met hulpgoederen uit de hangar. Er is prachtig werk geleverd! Want niet ‘time is money’ voor ons, maar wel elk benutte ruimte in de truck!

Na een viertal onbetaalde overuren, rond 16 u. was de ‘zware opdracht’ voor de ladersploeg volbracht. En kon het administratief werk beginnen, op basis van de nauwkeurige gedetailleerde zorgvuldige lijsten van Maria Bettens en Louis Van Eesters, waarvoor ze ongetwijfeld alle lof verdienen. Voor de douanedocumenten de inhoud en het gewicht van iedere doos of zak of stuk noteren is niet min. Deze keer zijn meer dan 16 ton hulpgoederen van allerlei soort geladen.

Op vrijdagmorgen, 21 januari, rond 10 u., heeft de chauffeur ons land verlaten met het noodzakelijk uitvoerdocument aan de grens en de andere verplichte douanedocumenten, ook voor Oekraïne. Eén uur vroeger heeft de voorzitster hem met een vooral opgelucht hart mogen uitwuiven!

PROFICIAT aan eenieder, die heeft bijgedragen tot deze zeer moeilijke, maar uiteindelijk toch zeer geslaagde eerste lading van 2022.

MEER dan HEEL VEEL DANK heeft ons bereikt vanwege het ‘Charity Fund’ in de regio Cherkasy in Oekraïne, waar onze contactpersoon, Marina Makarenko, alles mee heeft voorbereid en de lading van verre heeft gevolgd. Zij heeft de Oekraïense vrijwilligers al gemobiliseerd om al onze hulpgoederen te lossen in Uman tot de centrale overheid in Kiev de toestemming geeft om de hulpgoederen te verdelen.

Ten slotte ook een bijzonder dankwoord aan Dieter Rooms, onze contactpersoon van het WZC  St-Bavo in Wilrijk voor de prettige samenwerking tijdens de ganse voorbereiding van deze lading.

Aankomst eerste lading op 25 januari 2022.

Gedurende de beschrijving van onze eerste lading liep een Engelstalige mail binnen van Marina Makarenko om mee te delen dat de hulpgoederen aangekomen en gelost waren in Uman, feitelijk op de grond van een grote boerderij, waar de stapelruimte zich bevindt voor de regio Cherkasy.

Marina schrijft ons het volgende: Voor u de zwaarste opdracht en voor ons de beste humanitaire hulp voor hospitalen, die we ooit ontvangen hebben gedurende al de tijd, meer dan 8 jaar, dat ik dit soort werk doe.

Ik wil u mijn respect uitdrukken en u duizenden ‘dank u’ toezenden voor zulke goede bedden. Ze zullen grote dienst bewijzen in de Uman-hospitalen.

We zijn gelukkig dat onze opslagruimte op de grond van een grote boerderij ligt. Ze kennen onze werking en weten dat we mensen helpen. Ze hebben ons een lift/tractor, groot en sterk, ter beschikking gesteld. Een zeer grote hulp.

Ik ben moe en heel gelukkig met uw hulp. Bedankt! Groeten!

‘Marina.

Hierbij nog enkele foto’s uit Oekraïne: het lossen van onze hulpgoederen.

Einde goed, alles goed!

Dank aan God en aan jullie allen

die deze ‘duurzame actie’ hebben mogelijk gemaakt.  

Met verenigde positieve krachten kan veel!  (Liliane)