Vijfde lading hulpgoederen 8 juli 2021

Nog geen maand later vond er weer een bijzondere lading plaats, richting Novovolynsk. Nu ging het om veel degelijk schoolmeubilair, geschonken door de school van de H.Familie in Berchem. We zijn gestart met te laden In Berchem met twee soorten vrijwilligers: één groep, samengesteld uit leerkrachten van de school en een tweede groep, gevormd door een aantal van onze vrijwilligers. Door de niet erg brede ingang kon de chauffeur onmogelijk met de grote ‘camion’ met aanhangwagen tot op de speelplaats van de school, waar alles mooi was opgestapeld. Dus, de aanhangwagen ontkoppelen en deze op de straat laten en daar dan volladen met schoolbanken (te brengen) van de speelplaats. Dankzij de flexibele inzet en grote hulp van deze dubbele ladersgroep werd al het schoolmeubilair op een zonnige namiddag van 7 juli geladen. Zoals gepland, vertrok de chauffeur dan naar de parking voor hangar 42 in Edegem, waar op 8 juli de overgebleven ruimten opgevuld werden met andere hulpgoederen. Op 13 juli kon alles gelost worden in Novovolynsk en gestockeerd in afwachting van de toestemming van de douane, die een tijdje later gegeven werd. En zo kan men zien hoe al enig meubilair bezorgd werd aan een school, in Oekraïne spreekt men van een lyceum, in het stadje Stara Vygivka.

Onnodig te zeggen dat we Prof. Em. en mevrouw R. Van der Elst-Callebaut weer zeer dankbaar zijn voor het sponsoren van de vervoerkosten van al dit schoolmateriaal, een meer dan gewaardeerde geste in dit superdrukke jaar van onze talrijke zendingen in het kader van onze hulpgoederenactie.

Met deze actie geven we aan vele goederen ‘een tweede leven’. En zo wordt ze niet langer beschouwd als ‘paternalistisch’, maar valt ze tegenwoordig onder de noemer van DUURZAME actie, wat wonderlijk goed past in de huidige tijdsgeest, waarin ‘duurzaamheid‘ in alle agenda’s bovenaan staat. ‘Djakoejoe’, dank u wel in het Oekraïens, aan u allen want zonder zoveel onbetaalde inzet is onze hulpgoederenactie ondenkbaar!