TV-uitzending over O.P.E. in Oekraïne

TV-uitzending over O.P.E. op Inter, een Oekraïense zender

Na 2015 vroeg Olena Abramovych ons een tweede maal, in november 2020, om een opname te mogen maken in Edegem. Deze gebeurde op 15 december van vorig jaar.

De uitzending had plaatst op 3 januari van dit jaar om 21.05 u. door INTER. Ze is te zien via de link :

https://podrobnosti.ua/2383494-belgjsk-pensoneri-darujut-podarunki-nuzhdennim-ukrantsjam.html

Hier volgt de Nederlandstalige samenvatting van het interview met de voorzitster.

Gepensioneerden in de gemeente Edegem sturen al 27 jaar op rij hulpgoederen naar zorginstellingen voor behoeftige Oekraïners.  Ze willen mensen helpen die in moeilijke omstandigheden leven en per toeval ging de aandacht naar Oekraïne.  Liliane Bollaerts: “Een van mijn studenten, toen net terug van Oekraïne, vertelde hoe moeilijk het was voor mensen na de ineenstorting van de Sovjetunie. Nu weet iedereen in onze gemeente, waarvoor het’ Oekraïne Edegem Project’ staat. Men steunt financieel of brengt hulpgoederen naar de hangar”.

“Iedereen die hier werkt is een échte vrijwilliger, krijgt nooit enige vergoeding. Integendeel. En dat maakt ons bijzonder. Mensen weten ervan en het maakt indruk op hen. Vrijwilligersorganisaties hebben bovendien vaak professionals met salaris, en het eerste ingezamelde geld gaat naar hen. We nemen geen cent.

Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor sociale projecten, destijds in Chervonohrad en Brody. Nu ook voor dringende zuurstofconcentrators voor Oekraïense ziekenhuizen”. 

Volodymyr Bohaichuk, projectcoördinator in Oekraïne: Tien gloednieuwe concentrators, gekocht door het fonds van mevrouw Liliane, zijn onlangs geleverd aan vier districtsziekenhuizen: Lanivetska, Terebovlya, Zalishchytska en Zbarazh, evenals een hospice in de regio Ternopil.  

Hryhoriy Chipil, directeur van KP “Zbarazh CRH”:

Dit zijn zeer belangrijke concentrators omdat tot 80 procent van de COVID-patiënten zuurstofondersteuning nodig heeft en deze concentrators kunnen naar elk punt in ons ziekenhuis worden verplaatst.

Iryna Kozlovska, echtgenote van een patiënt met COVID-19:

Ik hoorde dat gepensioneerden mensen in België geld inzamelden, zodat wij in een heel ander land de mogelijkheid hebben om patiënten te behandelen, Het is heel mooi en zelfs ontroerend 

Liliane Bollaerts zegt dat het haar droom is de Oekraïense samenleving een beetje te beïnvloeden zodat de rijken in Oekraïne meer zorg gaan dragen voor de minderbedeelden in eigen land.