Coronaproject in Oekraïne

Coronaproject: Wie helpt er in deze bijzondere tijd mensenlevens redden in Oekraïne?

In tegenstelling tot ons land, waar – terecht – geen enkele coronapatiënt met ernstige symptomen voor een ziekenhuisopname mag worden geweigerd, is dit in Oekraïne niet zo. Daar laat men vaak voornamelijk kansarme en oudere (+ 65 jaar) coronapatiënten, thuis sterven… Want als men daar woont in een regio met een kleiner hospitaal dan is dit maar uitgerust met een povere medische infrastructuur. Zo zijn er in deze hospitalen, evenals in de  ‘palliatieve zorginstellingen’ (de zogenaamde palliatieve hospices) geen toestellen, die patiënten met ernstige kortademhalingsproblemen, ingevolge corona, astma, cardiale of andere ziekten, kunnen helpen.. In samenwerking met Dr. I. Vitenko, ook projectleider van het  ‘spina bifida’ project en het ‘wondzorgproject’ (zie ook op deze website), kunnen er kleine eenvoudige medische toestellen  – ‘zuurstofconcentrators 02 ‘-worden aangekocht voor de regio Ternopil, die toegewezen worden aan de kleinere hospitalen en palliatieve zorginstellingen om mensen met erge ademnood – op dit ogenblik vooral coronapatiënten – medisch te ondersteunen en zodoende inderdaad veelerger te voorkomen. De bestemming ervan in Oekraïne wordt – in overleg met ons – toevertrouwd aan Dr.V. Boyachuk en Dr. A. Palamarchuk, die velen onder ons al kennen via onze studiereis in 2017 (zie ook op deze website) en hun deelname aan de viering van ons 25 jarig bestaan één jaar later in Edegem (zie ook op deze website). Indien de coronamaatregelen het toelaten zal Dr I. Vitenko op het einde van dit jaar naar Oekraïne reizen om dit project op te volgen.  

Bovendien zal het hospitaal in Novovolynsk, gelegen in de regio van Volyn, enige toestellen ontvangen. In deze stad steunen we sedert dit jaar het zeer belangrijke ‘thuiszorgproject’, zeker in deze coronatijd. (zie ook op deze website) .

Op die manier zijn we zeker dat deze eenvoudige medische apparatuur daadwerkelijk terecht komt waar de nood het hoogst is : voor de behandeling van behoeftige coronapatiënten.

Voelt u zich aangesproken om een financiële bijdrage, klein of groot, te geven ter ondersteuning van dit miniproject, dan is dit meer dan welkom, nu de nood zo groot is en we wegens de coronapandemie geen beroep kunnen doen op inkomsten van  benefietactiviteiten, zoals een benefietontbijt, rommel- of kerstmarkt.  Mede dank zij de goede samenwerking met onze Oekraïense partners zal het ons lukken dit kleine, maar hoogstnoodzakelijke project te realiseren. We beseffen best dat het ‘een druppel is op een hete (medische) plaat.’ Stel u evenwel in de plaats van een dergelijke kansarme oudere coronapatiënt en uw argument verdwijnt als sneeuw voor de zon om dan om die reden niets te geven. We zijn er ons van bewust dat de noden wereldwijd immens zijn. We kunnen niet iedereen helpen. Geef daarom uw steun aan die personen en die verenigingen, die u het nauwst aan het hart liggen. Alleszins danken wij iedereen die financieel wil bijdragen tot ons bescheiden ‘coronaproject ‘. U kan hiervoor een storting doen op het  : ‘Oekraïne-Project-Edegem’, rekeningnummer : BE40 8803 5555 5163  ( Bic : BBRUBEBB ‘ ) met vermelding  ‘Medisch Fonds’. Van harte onze herhaalde dank.