Projecten in regio Chervonograd

Mobiele graanmolen (regio Chervonograd)

Voor boeren in de omgeving van Chervonograd ontwierpen en bouwden enkele O.P.E.-vrijwilligers in 1996 en 1997 een mobiele graanmolen. Deze hamerslagmolen maakte het de boeren mogelijk hun graan zelf te vermalen om zo hun veevoeder te produceren. Voor deze actie kregen we hulp vanuit verschillende hoeken.


Bendiuga-kindertehuis (regio Chervonograd)

Door de samenwerking tussen het caritatief centrum in Chervonograd en het O.P.E. en mede dankzij de financiële steun van de Rotary Club Antwerpen - Mortsel werd een kuuroord ingericht voor zieke en behoeftige kinderen, afkomstig vanuit heel Oekraïne. Zij werden daar voor een beperkte periode opgevangen en verzorgd. Ondertussen werd dit project overgedragen aan de officiële dienst van "Caritas Lviv".

Matrassenactie (regio Chervonograd)

Op voorstel van Roman Oliarnyk werd deze actie gelanceerd in 2010 ten voordele van kansarmen in een psychiatrische instelling in Monastyrik en in Lechkiv, een ouderlingentehuis in Velyki Mosty en een geriatrische afdeling in Ougniv.

Om te voorkomen dat er matrassen in natura zouden worden geschonken, welke niet zouden beantwoorden aan de strenge normen voor de hulpgoederen van de gezondheidscommissie in Oekraïne enerzijds en om transportkosten naar Oekraïne te vermijden anderzijds, is de voorkeur gegeven aan een financiële sponsoring. Deze aanpak gaf de mogelijkheid om ook tegen een voordeliger prijs matrassen aan te kopen in Oekraïne en zodoende zelfs een weinig bij te dragen tot de tewerkstelling in deze sector. Diverse organisaties en particulieren hebben deze actie mee mogelijk gemaakt.